header_image
WoningNieuwbouw
Advanced Search
we found 0 results
Your search results

Stijging woningverkoop NWVeluwe 2x hoger dan in Nederland; prijzen dalen harder.

Geschreven door Inge Baeten on 9 januari 2014
| 0

I

DSC00001

In het vierde kwartaal van 2013 zijn er op de Noordwest Veluwe meer woningen verkocht dan gemiddeld in Nederland.

De gemiddelde woning kost in onze regio nu € 233.000,– Frappant is dat middenwoningen in de gemeente Nunspeet net bóven de twee ton opbrengen, terwijl zo’n woning in de gemeente Ermelo net ónder de € 200.000 kost.

Ruim 40% meer woningen werden er op de Noordwest Veluwe verkocht ten opzichte van het derde kwartaal. De stijging was landelijk gezien 20%. De prijzen op de Noordwest Veluwe dalen echter harder dan landelijk. De prijsdaling was in het vierde kwartaal 2,1%, terwijl het landelijk lijkt alsof de prijsdaling uitbodemt. Gemiddeld stegen de Nederlandse woningprijzen in het vierde kwartaal met 1,5% ten opzichte van het derde kwartaal. Landelijk gezien daalden de prijzen met 1,1% op jaarbasis. Op de Veluwe komt de jaarlijkse woningprijsdaling voor 2013 uit op 2.2%

De prijzen op de Veluwe waren vorig kwartaal nog niet op het landelijke peil. Zo voorspelden we 3 maanden geleden nog een prijsdaling voor onze regio. Die voorspelling lijkt nu te zijn uitgekomen.

Onze regio is een veerkrachtige regio die zich kenmerkt door een hoog aantal vrijstaande woningen. De Veluwenaar is nuchter en kijkt eerst de kat uit de boom. Dit kwartaal hebben de woningverkopers zich goed gerealiseerd dat woningprijzen aan het dalen zijn. De bodem is landelijk ongeveer bereikt en vandaar dat veel verkopers besloten hebben nu ook meer toe te geven op hun vraagprijs dan in het vorige kwartaal. Die hoge stijging van aantallen verkopen komen voor het grootste gedeelte op het conto van hoekwoningen (58% meer verkopen) en vrijstaande woningen (61% meer verkopen). De stijging van het aantal middenwoningen was overigen “slechts” 38%. Maar omdat de middenwoning absoluut gezien een hoger aandeel heeft in de verkopen, komt het gemiddelde uit op zo’n 40%.

Geef een reactie