header_image
WoningNieuwbouw
Advanced Search
we found 0 results
Your search results

Schaamtloze Veluwe Promotie (1): Uddelermeertjes

Geschreven door Patty Verhoeven on 14 januari 2015
| 0

uddelermeertjeIk ben fan van uddelermeertjes. Voor diegenen die niet zoals ik al van hun Veluwse Oma’s zo’n koek kregen: een uddelermeertje is een soort ronde kano. Of zoals Ronny van der Horst van Bakker Piet het beter kan verkopen: het is “roomboterkoek met amandelspijs”. Het ronde  en hoge karakter van een Uddelermeertje is belangrijk. Immers: het Uddelermeer is een Pingoruïne. Da’s een heel diep rond meer, ontstaan in de ijstijd.

Het uddelermeertje ontleent haar naam niet alleen aan het meer zelf. Als je er teveel van eet, blijf je drijven op het uddelermeer. Zo gaat de dorpslegende dat Prins Hendrik (Het uddelermeer ligt aan de rand van het kroondomein) heeft leren zwemmen in het uddelermeer op zijn vet.

Het bijzondere van het uddelermeertje is dat je ze bij nagenoeg alle bakkers op de Veluwe kunt kopen. Voor diegenen die zeggen: “Da’s toch gewoon een rondo”, vergeet het maar. Rondo’s kun je niet krijgen bij de echte Veluwse bakker.Al meer dan 40 jaar is een uddelermeertje een begrip op de Veluwe. Het is zo ingeburgerd dat ik als kind dacht alle bakkers in Nederland Uddelermeertjes bakten.

Het uddelermeertje is één van die diamantjes van de Veluwe. Eentje die wij heel gewoon vinden, maar die exportwaardig is.

Vorige week reageerde ik namelijk op een twitter oproepje van Ellen de Bruin, Auteur van het boek: “Vergaderen, niet doen!” Ze vroeg om voorbeelden van streekkoeken. En veluws geconditioneerd als ik ben reageerde ik meteen met: “Uddelermeertjes natuurlijk”. Van het een komt het ander. Op twitter ontspon zich een gave discussie en vrijdag is het zover: dan exporteren “we” de eerste acht uddelermeertjes naar Amsterdam. De wetenschapsredactie van NRC mag ze proeven.

Leuk detail: een van de leden van de wetenschapsredactie heeft vroeger bij een bakker op de Veluwe gewerkt. Ben benieuwd hoe de recensie wordt.

 

PS: wie Uddelermeertjes wil kopen, let er wel op dat er een amandel in het meer drijft. Anders heb je te maken met namaak.