Your search results

Bij Google op de koffie.

Geschreven door Philipine Vinke on 13 september 2015
| 0
Geen foto's in de hippe kantoren

Geen foto’s in de hippe kantoren

Ja, alles klopt wat je hebt gehoord over het kantoor van Google in New York: een foodcorner met gratis gezond eten is nooit verder weg dan 200 meter van een werkplek. Googlers mogen zich met stepjes verplaatsen in het kantoor. En ja, er staat ook een pingpong tafel naast een gigantische berg LEGO. Ik zag twee googlers gezellig samen airhockey spelen.

Interessanter is wat je niet hoort en ziet tijdens een rondleiding.

Google ondergronds

Ik vernam uit betrouwbare bron dat Google het kantorencomplex in de wijk Chelsea heeft gekocht omdat juist onder dat kantoor een belangrijk knooppunt van de internetsnelweg ligt. Dat is nog eens een andere kijk op de drie L’en van locatie. Dat wat onder de grond zit kan dus net zo belangrijk zijn als dat wat je boven de grond koopt. (Hetzelfde merk ik in het buitengebied op de Veluwe: gelukkig is de provincie Gelderland bezig om op álle adressen in de provincie snel internet te krijgen.)

Neveneffect is dat de wijk door de aantrekkende werking van goed opgeleide en goed betaalde Googlers aan een nieuwe jeugd is begonnen. Eettentjes, galeries, boutiques en andere hippe activiteiten (illegale tuintjes op openbare plekken) zijn daar aan de orde van de dag. Natuurlijk stijgen de prijzen van het onroerend goed navenant.

Wat Google ook niet wilde vertellen: hoe je je het beste profileert zodat je een mooie ranking krijgt. Daarvoor verwijzen ze toch echt naar de SEO-adviseurs.

Google makelaars

Doug, onze liaison bij Google, vertelde het niet. Maar Google is in de VS bezig om ‘preferred agents’ te maken: makelaars die betalen om een hoge ranking bij Google te krijgen. Met alle exposure-voordelen van dien. Google legt daar een keuringssausje overheen: de criteria zijn nog niet in de openbaarheid maar vergunning en dollars spelen daarbij natuurlijk een rol. Bij zo’n model in Nederland zou een groot gedeelte van mijn Funda-budget voor kantoorprofilering natuurlijk verschuiven naar Google.

Jouw huis is van Google

“Google wants to own the home”. Dat klinkt eng en ik hoorde het dan ook niet bij Google. Maar wie goed op let, ziet de concurrentiestrijd tussen Google en Microsoft in alles wat het ‘elektronische huis’ betreft. Beveiliging (camera’s, sensoren, meldsystemen) wordt gecombineerd ‘the internet of things’. Alles met een stekker in je huis wordt straks aangestuurd via Android. Combineer dat met wat Google al weet via je internetgedrag en je Android-telefoon en je verbaast je waarom er nog geen brede maatschappelijke weerstand is.

Tussen de regels door

Bij Google op de koffie (we dronken trouwens water) is natuurlijk een gave ervaring. Maar ik heb meer geleerd van wat ik niet hoorde dan van de hippe (en echt niet te versmaden) PR tour door het hart van één van de toonaangevende bedrijven van deze tijd.

Natuurlijk mocht ik geen foto’s maken…..

Groet uit New York, Philipine