header_image
WoningNieuwbouw
Advanced Search
we found 0 results
Your search results

Gemiddelde huizenprijzen Noordwest Veluwe 2,5% gestegen op jaarbasis

Geschreven door Inge Baeten on 11 juni 2015
| 0

molijnlaan 137 2015 06 11Stel, je hebt net een bod op je woning gekregen. Wat minder hoog dan je hoopte. Toch ben je blij, want we zijn nog maar net aan het opkrabbelen uit een stevig dal in de huizenmarkt. Diezelfde dag komt Rabobank Randmeren met de volgende melding in haar persbericht:  “In Ermelo is de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen in het eerste kwartaal van 2015 met 10% gestegen”. Al snel schrijft Ermelovannu.nl een artikel “Woningen in Ermelo meer waard”. Wat moet je nu doen: ingaan op het bod of wachten op een betere deal?

Waar komt zo’n opvallend cijfer van 10% stijging vandaan? Als regionale makelaar herken ik die 10% niet. Uit NVM cijfers blijkt er  geen prijsstijging in het eerste kwartaal van 2015 te hebben plaats gevonden.

Ik bel met Rabobank Nederland en word deskundig te woord gestaan door de heer Aalders, van de afdeling Nationaal Onderzoek. Telefonisch nemen we de cijfers door. We komen tot de conclusie dat dat kwartaalcijfer ten eerste een soort ‘jaarcijfer’ is (het gemiddelde van 4 achtereenvolgende kwartalen) en dat het gebaseerd is op 221 transacties. En in die 221 transacties zitten opvallend veel vrijstaande huizen. En opvallend minder starterswoningen en appartementen. Grotere huizen, dus hogere transactieprijzen. En dat trekt het gemiddelde omhoog. We komen samen tot de conclusie dat de stijging van het gemiddelde voor een groot deel te danken is aan de samenstelling van de verkochte woningen.

Goed dat je dàt weet als je net een bod op je huis hebt gekregen.

Om de plaatselijke marktcijfers te duiden zal ik de komende tijd regelmatig bloggen over de trends in huizenprijzen van de gemeenten Ermelo en Nunspeet. Leuk weetje: volgens de NVM was de stijging van de transactieprijs in de regio in het eerste kwartaal van 2015 2,5% op jaarbasis.

Goed dat je dat óók weet als je net een bod op je huis hebt gekregen.

 

Update 25 juni:

Ook de Rabobank Noord Veluwe kwam met een soortgelijk bericht. De huizenprijzen in Nunspeet zouden zijn gestegen met 7%. Ook voor dat bericht geldt de bovenstaande analyse.

Geef een reactie